zaterdag

Rapid City (SD) - Mt Rushmore (SD) 16 augustus, 120 mijl

Vandaag staat op het programma dat we een van de historische gedenkplaatsen van de USA bezoeken: Mount Rushmore, de plek waar vier presidenten zijn vereeuwigd in het graniet van de de Black Hills van South Dakota. Iedereen kent het beeld van de vier presidenten, Washington, Jefferson, Lincoln en Roosevelt uitgehouwen in steen. Het plaatje siert menige gids over de US en ieder heeft er zo zijn eigen beeld van, wij dus ook. Eerst rijden we door Keystone, een dorp met 311 inwoners, dat volledig in het teken van het toerisme staat en waar ieder huis een souvenirwinkel of een motel is.
Als we bij Mount Rushmore aankomen bij de parkeerplaats en de uitgehouwen koppen in de berg zien valt het ons eerlijk gezegd een beetje tegen. Veel kleiner dan we verwacht hadden, zowel de afmetingen van de beelden, de gedenkplaats op zich, de Avenue of the Flags, the Presidential Trail. Het is allemaal minder indrukwekkend dan we tevoren gedacht en verwacht hadden. Misschien dat ook het weer niet meewerkt, het is wat bewolkt en er wordt regen verwacht. Dus lopen we ons rondje, kijken nog even rond bij de werkplaats en ontdekken dat achter de beelden van Mount Rushmore nog een grote ruimte in de rots is uitgehakt waar de geschiedenis van Amerika is opgeslagen, plus bustes van belangrijke Amerikanen (nergens wordt vermeld wie dat zijn) en een lijst van belangrijke dingen die de USA heeft gedaan in de wereld (ook hiervan geen specificatie). Wat ook jammer is, is dat ze de bomen niet snoeien. Overal om ons heen kerstbomen die het best lastig maken de 4 mannen te fotograferen. Gelukkig blijkt bij het sculpture center het uitzicht goed te zijn. Maar toch, ze blijven voor ons wat klein.
Enigszins gedesillusioneerd rijden we naar Custer om daar het beeld van Crazy Horse te gaan bekijken, het indianen-opperhoofd dat daar in steen moet worden vervaardigd.

Alleen zijn hoofd is inmiddels uitgehouwen en de rest van het beeld - met paard en speer - is nog verborgen in de rots. We hebben uit veel reisgidsen geleerd dat je niet perse het terrein op hoeft om het beeld te bekijken, dus we fotograferen zoals velen het beeld vanaf de weg. Voor zover dat kan want het is inmiddels gaan regenen en dus is alles grauw en grijs. Dan maar door naar Custer om daar een beetje bij te komen. Even koffie drinken bij Starbucks, of bij een koffietentje dat aankondigt dat ze Starbucks koffie brouwen. We warmen even op, want door de regen is het flink afgekoeld. We werken ondertussen even onze verslagen bij en plaatsen wat foto's.
Als het weer opklaart gaan we toch nog even terug naar Crazy Horse en Mount Rushmore. Beide beeldengroepen zien er in de zon iets beter uit, maar het geheel blijft toch wat tegenvallen. We schieten de plaatjes die iedereen heeft en kent. Eigenlijk staan het Custer State Park en het Wind Cave N.P. op het "to-do-lijstje". Het zijn echter wandelparken en met de regen lijkt ons dat niet geslaagd. Jammer hoor. We rijden naar Keystone - dat we tot nu toe alleen kenden van de Keystone cops uit de oude zwart-wit slapsticks - en bezoeken de winkeltjes. Een van de winkeliers vertelt dat het in de winter een spookdorp is, waar zelfs een supermarkt of school ontbreekt. Maar nu is het er topdrukte en ook hier veel motorrijders.
De route terug voert langs alle attracties die tussen Rapid City en Mount Rushmore zijn ontstaan als completering van het attractie-gehalte van de regio. Zo bezoeken we eerst een alternatieve beeldengroep van drie presidenten: Reagan, Bush jr. en Kennedy, alle drie groot uitgevoerd in wit materiaal, die langs de weg staan te pronken. Vervolgens stoppen we even bij een berenpark waar tientallen kleine beertjes in een omheind stuk grasland spelen, die juist op dat moment worden gevoerd (ik ben benieuwd wat de Nederlandse dierenbescherming hier van zou vinden) en rijden vervolgens nog langs een grote kerst-shop, een reptielen-park, een zwemparadijs en een kartbaan. Allemaal te completering van de toeristische aantrekkelijkheid van de regio.
In Rapid City gaan we naar de mini-golf die bijna naast het hotel ligt. Het is een leuke baan met als thema Pirate Cove, die in verschillende hoogteniveau's en met verschillende waterpartijen, heel aantrekkelijk is om te spelen. Jos wint nipt (wat heet nipt,..) van Esmée die op verschillende holes slechts een slag nodig heeft.
's Avonds besluiten we toch nog even bij enkele kroegen annex casino's een gokje te wagen - het is onze laatste kans van deze vakantie - en Esmée sleept er nog even $ 25 uit. Tja, je hebt mensen die het echt kunnen (al doet ze meteen als of ze de jackpot heeft gewonnen omdat ze toevallig haar inzet vervijfentwintigvoudigd heeft). Het lijkt allemaal heel wat maar in totaal hebben we vele uren speelplezier gehad en hebben we samen zo'n 50 dollar verlies geleden. Voor de vakantie hebben we meegedaan met een voorproefdag van Unox voor de nieuwe reclamecampagne. Hier kregen we € 75,- vergoeding p.p. voor en we hadden ons voorgenomen dit geld in te zetten voor de slotgames (met de huidige dollar koers zo'n $190,=) Dus uiteindelijk nog $140 over. We hebben dus niets te klagen en dat doen we dan ook niet.
Reageer hier