zaterdag

Cooke City (MT) - Beartooth Highway (WY/MT) Laurel (MT) 13 augustus, 119 mijl

Vandaag staat de Beartooth Highway op ons programma, een route die vanuit Montana, via Wyoming terug naar Montana gaat. Een weg door de bergen die niet alleen als scenic byway wordt geafficheerd, maar zelfs als All American Road, een weg die nog hoger gewaardeerd wordt vanwege het specifieke karakter en het uitzicht. Een All American Road moet -als het goed is- als weg alleen al de moeite waard zijn. Deze Beartooth Highway wordt door ieder beschreven als uniek en prachtig. Dat belooft wat voor vandaag. We controleren nog even de benzinevoorraad, want met de locale prijzen stellen we het tanken nog even uit. Nog driekwart vol, dus dat moet gaan lukken tot onze volgende bestemming. De weg vanuit Cooke City gaat onmiddellijk de bergen in en al snel merken we dat we flink klimmen en dat we mooie uitzichten hebben over het dal. Een van de uitkijkpunten ligt op Clay Butte, die je via een dirtroad van 3 kilometer bereikt. De weg is goed begaanbaar en we arriveren op de top, waar een uitkijktoren staat vanwaar je rondom een mooi uitzicht hebt. Het enige nadeel is dat het nogal frisjes is op de top (44 F ongeveer 6,5 C) met een stevig briesje. We zijn er niet helemaal op gekleed, want we zijn tot nu toe steeds temperaturen gewend ruim in de 80 F; we lopen dus nog in t-shirt en korte broek. Als het dan ook nog een beetje begint te miezeren vluchten we snel de warme auto in, voor het eerst staat de airco niet aan!
De weg klimt verder tot een punt dat wordt aangekondigd als " top of the world", met een winkel, benzinepomp en toilet. Het is er druk met motorrijders en die zullen we de hele dag volop zien. We proberen bij deze plek een dirtroad waar wordt aangekondigd dat het grizzly area is. Het is een dirtroad die na 2 miles niet meer wordt onderhouden en dan ook slecht berijdbaar wordt. De weg leidt naar enkele bergmeren, maar geen beer te zien. Helaas.
Terug naar onze eigenlijke route, de Beartooth highway, die na "top of the world" toch nog flink wat hoger kan, want met mooie haarspeldbochten stijgen we naar een hoogte van 3337 meter. De temperatuur boven op de berg is 39 F (4 graden C)en als het ook nog een beetje gaat sneeuwen wordt die nog iets lager. Het uitzicht nodigt uit om heel vaak de auto uit te gaan, maar het weer zorgt dat we nog sneller de auto weer in gaan. Ach, ook achter glas is het hier prachtig. We proberen Beartooth Summit te zien, maar de laaghangende bewolking verhindert dit. Zoals eerder al opgemerkt delen we vandaag de weg vooral met grote groepen "bikers", de meesten op Harley Davidson. Er is een bikersevent in de buurt waar ze vast naar toe gaan.
Vanaf de toppen zijn er met zeer grote regelmaat prachtige uitzichten, voor zover de bewolking dit toelaat. Het verbaast ons dat onze TomTom blijft aangeven dat we op deze bergweggetjes 70 miles per uur zouden mogen rijden, maar de bordjes langs de route bevestigen dit gegeven! Wij vinden het al spectaculair als we met 40 m/h omhoog en omlaag kunnen en snappen dat bij de haarspeldbochten bordjes staan met 25 m/h. Maar 70 m/h...
De weg over de berg is fantastisch en we zijn het eens met alle mensen die deze route eerder hebben gereden en becommentarieerd. We zouden deze route heel graag nog eens rijden op een mooie zonnige dag. In Utah zijn enkele prachtige wegen, maar deze Beartooth Highway krijgt een goede tweede plek in mooiste wegen. Terug in het dal stoppen we voor lunch in het dorp Red Lodge en eten we bij Bogart's waar alle wanden zijn bedekt met foto's van Humphrey Bogart's, met alle films waarin hij gespeeld heeft.
We hebben nog niet besloten waar we vannacht zullen slapen, maar een blik op de kaart leert ons dat we het best kunnen overnachten in Laurel, een voorstadje van Billings; tenminste dat denken we, want later blijkt Billings nauwelijks groter dan Laurel. Laurel is een industriestad met grote petrochemische tanks en affakkel-installaties aan de rand van de stad. Het ruikt als in Rijnmond op een slechte dag. We nemen onze intrek in de Locomotiv, een naam die te danken is aan de spoorweg die er vlak langs loopt en waar we geregeld de stoomfluiten van horen.
De kamer is groot en ruim, er is een internetverbinding en er zijn wat kleine casino's rondom het motel. Dus gaan we nog even ons geluk beproeven aan de slot-machines. We raken geen grote bedragen kwijt, dus kunnen met een gerust gevoel onder de wol.
Locomotive $86,= incl. tax
Reageer hier