zaterdag

Canyon Village (WY) - Cooke City (MT) 12 augustus, 138 mijl

Als we vandaag ons hutje verlaten bij 10 graden celcius vraagt Esmée hoe laat we met de beer hebben afgesproken. Jos antwoordt quasi nonchalant dat het ongeveer rond 10 uur zal zijn. We rijden in noord-oostelijke richting als we net voorbij Mount Wasburn een grote groep auto's zien met in het midden een auto van de rangers. Er moet iets aan de hand zijn en jawel, er loopt een Grizzlybeer met twee jongen de heuvel op.
Het valt niet mee om het allemaal op camera en video vast te leggen omdat iedereen probeert een mooi plaatje van dit gezinnetje te maken. Het valt helemaal niet mee als de rangers eerst iedereen in de auto jagen omdat de beer te dichtbij is en als dat niet meer het geval is te verordonneren dat iedereen zijn auto met de wielen buiten de wegdekstrepen moet parkeren en hoe doe je dat op een bergweg met steile wanden? Als de beren naar boven lopen zien we dat er boven tegen de berg aan nog een wegje loopt waarop toeschouwers het geheel gadeslaan. Toch even proberen daar ook te komen en jawel, als we er net zijn komt moederbeer met haar kroost voorbij gewandeld. Geen enkel oog voor de toeschouwers, die des te meer voor haar en haar jongen. Het blijft een fascinerend gezicht om deze wilde dieren van zo dichtbij gade te kunnen slaan in hun natuurlijke omgeving.
We rijden door naar Gardiner in het noorden van het park om toch even in de souvenirwinkels te speuren naar lepeltjes met afbeeldingen van de staten van de VS, waar we lang geleden een verzameling van zijn begonnen. Het lever helaas niets op omdat een van de winkeltjes waar we die eerder zagen hoogstwaarschijnlijk niet meer bestaat.
Terug naar het park om bij het restaurant bij Mammoth Hot Springs/ de north entrance even te lunchen. Daarna bezichtigen we het noordelijkste terras met bronnen. In deze omgeving bevinden zich onder de grond grote hoeveelheden calciumcarbonaat. Doordat het water in de grond heet is kan het, in tegenstelling tot koud water, gemakkelijk calciumcarbonaat oplossen en mee omhoog voeren. Boven de grond koelt het water weer af. Het calciumcarbonaat kristalliseert dan als witte kalksteen ui en vormt allerlei terrassen waar het water over stroomt. De vorige keer dat wij Yellowstone N.P. bezochten was er inderdaad veel water, nu stroomt er maar op sommige plekken water naar benden. Jammer, want zo missen we de reflectie van de zon in het water die erg mooie plaatjes geeft. Hoewel de zon ons ook in de steek begint te laten en er boven de omliggende bergen donkere wolken samenpakken levert het mooie plaatjes op.Als je al eerder het park hebt bezocht is er de mengeling van herkenning en toch steeds weer de verwondering over dat wat je ziet. Tegen het eind van de middag - de dagen vliegen om - is het tijd om naar Cooke City te vertrekken. En net als vanmorgen is er weer een opstopping in het noordoostelijk deel van de route. Ook nu weer een Grizzly met twee jongen - mogelijk dezelfde van vanmorgen - die veel toeschouwers trekken en het verkeer ontregelen. We zien ze dit keer alleen uit de verte. Als het schouwspel voorbij is rijden wij via de noordoost uitgang naar Cooke City, waar we zullen overnachten. Cooke City blijkt een klein dorp dat duidelijk de weg naar de portemonnee van de toeristen heeft gevonden. Benzine is peperduur - ruim 20% duurder dan in de duurste stad tot nog toe - en ook het plaatselijke restaurant is vooral geïnteresseerd in grote groepen die komen eten. Een stelletje als wij moet daar voor wijken en dus moeten we extra lang wachten. Als we dat ontdekken willen we toch wel een hartig woordje spreken met de manager. Die doet alsof er niets aan de hand is, maar het meisje dat de reserveringen opneemt voelt zich dermate schuldig dat ze na het eten aanbiedt om onze rekening zelf te betalen. We waarderen het gebaar, maar vinden dat de manager een gebaar had kunnen maken in plaats van een individuele medewerker. Het eten was er goed, maar natuurlijk veel te veel, dus verlaten we voor de zoveelste keer een restaurant met een box.
Super 8 Motel $89,10 incl, tax
Reageer hier