zaterdag

Kanab (UT) -Grand Canyon North Rim & Lees Ferry (AZ) 1 augustus 276 mijl

Op zondag is er weinig te doen in deze omgeving. In de planning staat een wandeling door de Buckskin Gulch, maar er is afgelopen vrijdag in Kanab erg veel regen gevallen en ook voor vandaag is er regen voorspeld. Geen risico nemen dus om naar een slotcanyon te gaan, en we maken een alternatief plan. We besluiten een tripje te maken naar de North Rim van de Grand Canyon en dan door te rijden tot Lees Ferry. Er schijnt een mooi uitkijkpunt bij de Grand Canyon te zijn (Bright Angel Point) van waaruit je de zuidwand van de kloof mooi kunt bekijken en tevens bij helder weer naar de North rim kan kijken. Maar eerst even ontbijten. Bij de Mac zien we dat er veel rode modder op het parkeerterrein ligt en ook de de naburige bedrijven. Blijkbaar is het regenwater van enkele dagen eerder flink naar beneden gekomen en blijken straten die lager gelegen liggen behoorlijke overlast gekregen te hebben. Bij sommigen mensen is zelfs de kelder volgestroomd met rode modder uit de bergen. Het zorgt ervoor dat veel bewoners van laaggelegen gedeelten van Kanab samenweken om de rommel op te ruimen en zandzakken klaar leggen voor eventuele nieuwe floods.
Het is een uurtje rijden naar de North Rim en hoe verder we komen hoe slecht het weer wordt. Op een zeker moment begint het flink te regenen en naarmate we dichter bij onze bestemming komen blijkt er ook overal laaghangende bewolking te hangen tussen de bergen. Op de parkeerplaats bij de North Rim is de regen ver gestopt, maar we trekken toch voor het eerst in de vakantie een jas aan. In het visitor center horen we van een ranger dat hij dit soort omstandigheden nog niet heeft meegemaakt. In de kloof blijkt een dichte mist te hangen. Je kan zelfs de eigen kant nauwelijks meer dan een paar meter omlaag zien. We blijven even picknicken op de parkeerplaats in de hoop dat de mist wat zal optrekken, maar het ziet er niet naar uit dat we dat vandaag nog zullen gaan beleven. Ons picknicken is een simpele zaak, een paar broodjes opensnijden en er beleg op doen. Naast ons is een Amerikaans gezin waarbij de broodjes op Amerikaanse wijze eerst worden besmeerd met mayo en daarna uitvoerig worden belegd met verschillende ingedienten, vlees, kaas, sla, tomaten, avocado en mosterd. Tja, verschil moet er wezen.
Na de lunch besluiten we de North Rim te verlaten en vertrekken we naar Lees Ferry, een punt in de Colorado rivier waar je die per boot over kunt steken. Voor velen is dit het beginpunt van een raft-tocht over de rivier door de Grand Canyon. Er komen daar ook veel vissers een hengeltje uitgooien. Bij Lees Ferry stroomt de Paria-rivier in de Colorado en waar de Colorado eerst een schone rivier is, stroomt vanuit de Paria veel losgewoelde modder de rivier in. Daarna is de hele rivier bruin. Vlakbij Lees Ferry bekijken we enkele balanced rocks, hele grote blokken steen (misschien wel 30 meter in doorsnee) op een relatief klein voetje. Het blijft iedere keer weer indrukwekkend om dit soort geologische verschijnselen te zien.
Er is geen tijd meer over om naar Marble Canyon te gaan. Wel rijden we nog even naar de Navajo Bridges, die over de rivier gebouwd zijn; boogbruggen van staal die hoog boven de Colorado-rivier gebouwd zijn. En dan wordt het tijd om terug te gaan naar Kanab om morgen op tijd klaar te staan voor ons tripje naar White Pocket met Terry Alderman.



Vandaag zijn we in de derde staat van deze vakantie geweest: Arizona. Later deze week als we naar Page gaan, zullen we "echt" in Arizona verblijven.
Reageer hier